Van elkaar leren is enorm boeiend! Vakspecialisten bieden praktijkgericht inzichten die je direct kunt toepassen. Naast deze workshops is er ook de mogelijkheid om te kiezen voor een vakspecifieke kennissessie. Klik hieronder op de titel van de workshop voor een uitgebreide omschrijving en om kennis te maken met de workshopleider.

Schrijfvaardigheid wordt vaardig schrijven

Alex Karlas

Onderwijsverbeteraar en voormalig docent Alex Karlas wil in deze workshop laten zien dat het ook anders kan met de digitale schrijfopdracht die hij samen met taaldocenten ontwikkeld heeft, Test-Correct. Met dit platform spelen leerlingen niet alleen een actieve rol door het wisselen van feedback, maar komt er ook veel meer aandacht voor de vorm van het schrijfproduct. Zo komen we van schrijfvaardigheid aanbieden naar leerlingen die vaardig kunnen schrijven!

PrimaOnderwijs & Pilot Pen

Bart Broeder

Ruim 90 jaar brengt Pilot nieuwe schrijfoplossingen op de markt. Nadat kinderen op de kleuterschool over letters en cijfers hebben geleerd, gaan ze op de basisschool en in het voortgezet onderwijs een grote stap verder. Ontdek de verschillende schrijfstijlen van Pilot om een ideale keuze te maken in goed schrijfgerei.

Ridders en Burchten, Jonkvrouwen en Kastelen een spelverhaal

Patrick Postma en Bea Pompert

In groep 3 van Patrick gaat het spelverhaal over het leven in een kasteel. Over dit leven wordt gelezen, gespeeld én geschreven. Ridders houden hun dagboek bij, de nar maakt liedjes en de kasteelheer schrijft belangrijke brieven. In onze workshop laten we onder andere zien hoe de schrijfdidactiek eruit ziet.

FIJNer schrijven! Hoe stimuleer je kinderen in hun schrijfontwikkeling

Dorien Kikkert en Kirsten de Zwart

Vanaf groep 3 leren kinderen op de basisschool schrijven. Dit gaat niet altijd vanzelf. Soms hebben kinderen bijvoorbeeld moeite met de pengreep, pendruk en het lettertraject. Wat kan je doen als kinderen hier tegenaan lopen en hoe kan je dit op een leuke manier stimuleren zodat kinderen weer (meer) plezier krijgen in het schrijven?

Leesbaarheid op tekstniveau

Else Kooijman

In deze workshop leer je welke elementen een rol spelen bij leesbaar vormgegeven teksten en om leesbaarheid niveau 3 te toetsen met een rubric. Die kun je gebruiken in alle groepen van po, vo en hbo, zowel voor handschrift als voor typschrift.

Jong geleerd is oud gedaan

Jantien Dhont

Een lessenserie schrijven voor het jonge kind. In deze workshop worden de uitgangspunten en de inhoud van het schrijfproject besproken en gaan we ook met het materiaal aan de slag, zodat je het meteen in je eigen praktijk kunt inzetten.

Handschrift als basis voor goede schrijf- en leesvaardigheid

Marion van der Meulen

In deze workshop kijken we naar de voordelen van handschrift en krijg je de highlights van wat je nodig hebt om goed schrijfonderwijs te geven.

Fijne motoriek bij kleuters

Marlies Schaerlaeckens en Lia Wouters

In deze workshop geven we niet alleen uitleg over de ontwikkeling van de handfunctie, maar gaan we vooral in op een belangrijk onderdeel van de fijne motoriek, namelijk het manipuleren.